Op naar je vrijheid, het gevoel van onderweg zijn. Voor de hobby een lekkere bochtige landweg rijden of een lang weekend met je vrienden naar het buitenland. Of voor je werk, nooit meer in die verschrikkelijke file.
Motorrijden
Motorrijden is leuk maar brengt ook risico’s met zich mee. Bij Rijschool Jalmer Smits te Moergestel krijg je een gedegen rijopleiding!
Je haalt je motorrijbewijs bij Rijschool Jalmer Smits, omdat:
- Wij les geven op het nieuwste model van Honda (cb 650r)
- Wij kwaliteit bieden
- Wij een goed slagingspercentage van 81-85% hebben
- Je bij ons zeer voordelige pakketten hebt
- Je altijd van dezelfde instructeur les krijgt
- De les anderhalf uur duurt
- Je kunt lessen op tijden die jou uitkomen
- Er bij ons in principe geen wachttijd is
Je hebt gekozen om de rijopleiding voor de motor te volgen bij Rijschool Moergestel. Hoe gaat het vu verder?
Rijopleiding A
Het motorrijbewijs deelt zich in drie categorieën. Het praktijkgedeelte van de motoropleiding bestaat uit twee praktijkexamens. Namelijk een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming. Ook moet je een theorie-examen doen.
De regels voor A1, A2, A en ‘code 80’ vanaf 1 december 2017
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Motorrijbewijs A1
Iedereen vanaf 18 mag examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Heb je dit theorie-examen gehaald, dan mag je rijlessen volgen. Dat mag ook als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW).
Motorrijbewijs A2
Vanaf je 20ste mag je examen doen voor het rijbewijs voor de middelzware motor (A2). Vanaf die leeftijd mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op motoren van categorie A1, driewielige motorrijtuigen van categorie A1 (<15kW) en motoren van categorie A2.
Motorrijbewijs A
Als je 21 bent mag je examen doen voor het rijbewijs voor de zware motor (A) als je ook al examen hebt gedaan (en geslaagd bent) voor het A1 en A2-examen. Je mag vanaf deze leeftijd rijlessen voor het A-examen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Ben je nog geen 24 en haal je het rijbewijs voor de zware categorie (A), dan komt er ‘code 80’ op het rijbewijs te staan. Je mag dan rijden op motoren van de categorie A1, driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW), motoren van de categorie A2 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A (>15kW).
Mensen die op hun 24ste het A-rijbewijs halen, krijgen ook het rijbewijs A1 en A2. ‘Code 80’ zal er dan niet bij staan. Zij mogen ook gelijk op alle typen motoren rijden.
Verschil
Het grote verschil tussen de oude en de nieuwe regels is dat de leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie A is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als het A-rijbewijs onder de 24 jaar wordt behaald, krijgt deze persoon code 80 op het rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden en hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen. Zie ook de website van het cbr.
Voertuigbeheersing (AVB)
In eerste instantie ligt de nadruk op de voertuigbeheersing. Dat houdt in dat we je op een parkeerterrein door middel van oefeningen vertrouwd maken met de motor. Er moeten 12 oefeningen geleerd worden.
Het examen voertuigbeheersing:
Het examen voertuigbeheersing bestaat uit 7 oefeningen waarvan er 4 verplicht zijn. Uiteindelijk moeten er 5 voldoende blijven, wel mag elke oefening herkanst worden. De examinator beoordeeld je op een juiste bediening een goede beheersing en balans en het juiste kijkgedrag.
De oefeningen:
1. lopend parkeren en op de standaard zetten (verplichte oefening)
2. verrichtingen bij lage snelheid:
a) langzame slalom (verplichte oefening)
b) wegrijden uit parkeervak
c) overige oefeningen, zoals denkbeeldige acht, de halve draai en stapvoets rijden
3. verrichtingen bij hogere snelheid:
a) uitwijkoefening (verplichte oefening)
b) snelle slalom
c) vertragingsoefening
4. remoefeningen:
a) noodstop (verplichte oefening)
b) precisiestop
c) stopproef
Verkeersdeelneming (AVD)
Na het behalen van het examen voertuigbeheersing gaan we nu verder met het onderdeel verkeersdeelneming. Dit zijn lessen op de openbare weg. Onze instructeur begeleidt je op de volgmotor tijdens deze lessen. Je rijdt over diverse soorten wegen, in diverse wijken en je komt allerlei verkeerssituaties tegen. Na een goede rijopleiding
Het examen verkeersdeelneming:
Om praktijkexamen te mogen doen moet je in ieder geval in het bezit zijn van het theoriecertificaat en het onderdeel voertuigbeheersing. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Je rijdt een stuk snelweg een stuk binnen de bebouwde kom en een stuk buiten de bebouwde kom. De examinator beoordeeld je op de juiste plaats op de weg op een juiste kijktechniek op een goede beheersing en balans.
Theorie
Iedereen die zijn motorrijbewijs wil halen moet in het bezit zijn van een theoriecertificaat . Daar kan mee begonnen worden vanaf de leeftijd 17 jaar. Je kunt je zelfstandig opgeven op de site van het CBR voor een theorie-examen, zo zou je voordat je start met je motorrijlessen al in het bezit zijn van je theoriecertificaat. Rijschool Jalmer Smits kan het theorie-examen ook voor je aanvragen.
Veel plezier met je motoropleiding bij Rijschool Moergestel!