Motorrijbewijs A

Motorscooter rijbewijs A1 en A2
Vanaf 18 jaar kun je op een 125cc je motorscooter A1 rijbewijs behalen. Ben je 20 jaar of ouder dan kan je het A2 motorscooter rijbewijs behalen. Met dit rijbewijs kan je alle type motorscooters rijden.

Sinds 19-1-2013 zijn de regels voor het motorscooter rijbewijs als volgt:

  • A1 : Maximaal vermogen: 11kw en max 125cc cilinderinhoud, vanaf 17 jaar les, vanaf 18 jaar examen. Theorie en praktijkexamen
  • A2 (zwaar): Maximaal 35kW. Vanaf 20 jaar. Theorie en praktijkexamen. Wanneer je 2 jaar in het bezit bent van een A1 motorscooterrijbewijs dan moet je nog 1 maal afrijden bij het cbr om in het bezit te komen van je A2 motorscooterrijbewijs.

Er is een duidelijk voordeel wanneer je kiest voor een motorrijbewijs A1 of A2 examen met een automaat/motorscooter. Een praktijkexamen bestaat namelijk uit twee gedeeltes:

  • Het eerste is het AVB deel, ook wel bekend als de ‘bijzondere verrichtingen’, die op een afgesloten terrein plaatsvinden. Wanneer je dit met een AUTOMAAT motorscooter mag uitvoeren, is dit vaak makkelijker te behalen dan met een schakelmotor.
  • Hetzelfde geldt voor het tweede deel AVD: verkeersdeelneming. Zeker voor de leerlingen met een scooterrijbewijs (<50cc) zal het motorscooterrijbewijs een prima horde zijn om te nemen.