Theorie examen autorijbewijs

Voordat je op kunt voor je autorijbewijs – praktijkexamen moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Deelnemen aan het theorie examen kan vanaf 16 jaar. Het reserveren van de examendatum kan al enkele maanden daarvoor. Om praktijkexamen te kunnen doen moet je geslaagd zijn voor het theorie examen. Het resultaat van het examen is anderhalf jaar geldig. Als je in het jaar voor de start van “2toDrive” bent geslaagd voor het theorie examen, wordt de geldigheid automatisch verlengd van 1 naar 1,5 jaar.

Onderwerpen in het theorie-examen

De vragen in het theorie-examen auto gaan over negen onderwerpen:

 
Onderwerp Omschrijving van het onderwerp
Gevaarherkenning Het herkennen van gevaar in verschillende situaties en bepalen wat je moet doen: remmen, gas loslaten of niets.
Gebruik van de weg De plaats op de weg, voorsorteren, inhalen, maximumsnelheid, stilstaan en parkeren.
Voorrang en voor laten gaan Voorrang geven op kruispunten, voor laten gaan bij afslaan en voor laten gaan van voetgangers.
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres Onder andere over rijden op een autosnelweg of in een erf. En wat je wel en niet mag doen bij bijvoorbeeld een militaire colonne of tijdens een bijzondere manoeuvre.
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties Het gebruik van lichten, geven van signalen, zitplaatsen, gebruik van autogordels en reageren in noodsituaties zoals pech en een ongeluk.
Verkeerstekens en aanwijzingen Verkeersborden, verkeerslichten, verkeerstekens op het wegdek en aanwijzingen van bijvoorbeeld agenten.
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden Welke kennis en vaardigheden zijn belangrijk voor een veilige verkeersdeelname en om zuinig te rijden? En welke risico’s zijn er?
Wetgeving De algemene voorschriften uit de verkeerswetgeving en documenten die te maken hebben met het gebruik van de auto.
Voertuigkennis De eisen die aan de auto gesteld worden zoals lading en verlichting, en kennis van bijvoorbeeld dashboardsymbolen en gebruik van spiegels.

Onderdeel 1. Gevaarherkenning

Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen die gaan over het onderwerp Gevaarherkenning.

Onderdeel 2. Kennis

Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen over de onderwerpen:

 • Gebruik van de weg
 • Voorrang en voor laten gaan
 • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
 • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
 • Verkeerstekens en aanwijzingen
 • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
 • Wetgeving
 • Voertuigkennis

Onderdeel 3. Inzicht

Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen over de onderwerpen:

 • Gebruik van de weg
 • Voorrang en voor laten gaan
 • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
 • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
 • Verkeerstekens en aanwijzingen
 • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden

Om je goed te kunnen voorbereiden op dit examen zijn er bij Rijschool Jalmer Smits theoriemiddelen te verkrijgen. Ook is het mogelijk om op afspraak theorieles te volgen. Je kunt je zelfstandig opgeven op de site van het CBR voor een theorie-examen. Rijschool Jalmer Smits kan het theorie-examen ook voor je aanvragen.

Theorie-examen aanvragen

Het theorie-examen personenauto kun jezelf aanvragen op de site van het CBR.
Rijschool Moergestel kan het theorie-examen personenauto ook voor je aanvragen.

Theorie-examen individueel (mondeling)

Theorie-examen individueel mag je aan deelnemen wanneer er een klassikale cursus gevolgd is en er speciale redenen zijn waarom je niet klassikaal theorie examen kan doen. Het individuele theorie- examen wordt altijd via Rijschool Jalmer Smits aangevraagd.